(untitled) (Інноваційна професійна освіта, 2025)
У статті досліджується проблема професійного самовизначення здобувачів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, що є важливим чинником їхньої конкурентоспроможності на ринку праці. Розглядаються критерії оцінки соціально-педагогічної ефективності профорієнтаційної роботи та їхній вплив на формування стратегій професійного розвитку молоді. Аналізуються кількісні та якісні показники ефективності профорієнтаційних заходів, що сприяють підвищенню рівня обізнаності та усвідомленості вибору професії. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення системи професійної орієнтації та підвищення її ефективності в сучасних соціально-економічних умовах.