ВПРОВАДЖЕННЯ КОРОТКОСТРОКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ «FUTURE PROFI» НА БАЗІ ДНЗ «БОГУСЛАВСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ» (Інноваційна професійна освіта, 2023)
Сучасний стан економіки характеризується значними змінами на ринку праці. Нові тенденції - стрімкий розвиток інновацій та технологій, виникнення нових спеціальностей на перетині декількох галузей, необхідність економії та ефективного використання енергоресурсів, поширення нових форм і видів зайнятості, підвищення конкуренції̈, посилення міграцій̈, можливість постійно змінювати місце роботи та фах - висувають нові вимоги до володіння знаннями, вміннями та навичками. М'які універсальні міжпрофесійні навички (soft skills), такі як менеджмент знань та інформації, самоорганізація, ведення переговорів, вміння аналізувати та приймати ефективні рішення, розв’язувати комплексні задачі, дозволяють особі швидко адаптуватися до нових умов, разом із профільними вузькоспеціальними знаннями – дозволяють набути конкурентоспроможності та затребуваності на ринку праці. Такими спеціалізованими знаннями на сьогодні є кваліфікації у секторі енергоефективності та енергозбереження.
Keywords: професійна освіта, короткострокові курси, енергоефективність, європейський проєкт, майстер виробничого навчання, самоосвіта